ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΗΣ (Ιωάννης Αποστολίδης) 1947 - 2023
Εκφράζουμε τα συλληπητήρια μας για το θάνατο του τραγουδιστή Γιάννη Φλωρινιώτη.
Ο Γιάννης Φλωρινιώτης γνώρισε μεγάλες δόξες ως λαϊκός τραγουδιστής με πολύ ξεχωριστό στυλ συνδυάζοντας το τραγούδι με πολυμελής μπαλέτα και εκκεντρρικές γκαρνταρόμπες που στην εποχή τους ήταν πρωτοποριακά.
Ήταν από τους λίγους έλληνες καλλιτέχνες που ήταν πολύ περίφανος για την ποντιακή του καταγωγή ο οποίος γνώρισε μεγάλη δόξα και στο λαϊκό αλλά και στο ποντιακό τραγούδι. Εκτός από τους δίσκους έγινε πολύ γνωστός παγκοσμίως με τις βιντεοκασέτες που έπαιζε ρόλους σε σκηνοθεσία δική του μιλώντας την ποντιακή διάλεκτο.
Με το δίσκο του "Αφιέρωμα στον Πόντο" το 1983 τραγουδόντας κυρίως παραδοσιακά τραγούδια και γνωστές επιτυχίες του Χρύσανθου, ξαναζωντάνεψε το τραγούδι του Τσανάκαλη "Η Μάνα εν' κρύον νερόν" και το τραγουδούσε πάντα στις εμφανίσεις του. Καθιερώθηκε ως ένα τραγούδι που πλέον τραγουδιόταν σε όλες τις ποντιακές εκδηλώσεις.
Είχα την χαρά να συνοδέψω τον Γιάννη Φλωρινιώτη πολλές φορές στην Βοστώνη μαζί με τον λυράρη Στέφανο Πεσιρίδη.
Τα θερμά μας συλληπητήρια επίσης στον Θόδωρο και Έφη Πεσιρίδη, οι οποίοι έιχαν αδελφικές σχέσεις με τον Γιάννη Φλωρινιώτη αφού μεγαλώσαν μαζί ο Γιάννης κι ο Θοδωρής στο ορφανοτροφείο μαζί.
Το βιογραφικό του Γιάννη Φλωρινιώτη από την προσωπική του ιστοσελίδα το οποίο είχαμε αναρτήσει στην πρώτη σελίδα μας trapezounta.com:
"Γεννήθηκε στο χωριό Κάτω Κλειναί της Φλώρινας. Το πραγματικό του επώνυμο είναι Αποστολίδης και η καταγωγή του είναι Ποντιακή. Ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία 14 ετών, από την Φλώρινα, (κέντρο Μηλιές), σε ηλικία 16 ετών με ένα λαικό συγκρότημα που έφτιαξαν 5 άτομα. Έκανε περιοδείες σε όλες σχεδόν τις επαρχίες της Ελλάδος. Σε ηλικία 18 ετών έφτασε να έχει πολύ μεγάλο ρεπερτόριο τραγουδιών από ξένα-ελαφρά-Μοντέρνα-Λαικά-Δημοτικά-Ποντιακά, ως τότε τραγουδούσε με το όνομα "μικρός Γιαννάκης".
Το 1982, κάνει τον πρώτο του ποντικό δίσκο: "ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ", με παλιά παραδοσιακά και νεοποντιακά τραγούδια και κάνει μεγάλει επιτυχία. Συνεχίζει με τον δίσκο: "ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ", και ο τρίτος δίσκος διπλός: "ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ", γίνεται αμέσως χρυσός, (πρώτη φορά στα χρονικά του ποντιακού τραγουδιού)!!! Το 1985, κάνει μία βιντεοταινία με παραδοσιακά και άλλα, με διάφορα χορευτικά συγκροτήματα, με την ιστορία του Πόντου και της Παναγίας Σουμελά, είχε τίτλο: "ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ" και ήταν τα πρώτα Ποντιακά videoclips, που βγήκαν στο εμπόριο. Το 1986, γράφει το Σενάριο της Πρώτης Ποντιακής Ταινίας, σε ποντιακή διάλεκτο, με τίτλο: "Ο ΤΣΟΠΑΝΟΝ", που έγινε μεγάλη επιτυχία, παντού ώπου υπήρχαν Έλληνες Πόντιοι, ειδικά στην Ρωσία συνέχισαν άλλες τέσσερις: "ΤΟ ΚΡΙΜΑΝ", "ΤΑ ΑΔΕΛΦΕΑ", "Ο ΔΕΣΚΑΛΟΝ", "Η ΞΕΝΗΤΙΑ".
Επίσης, έναν ποντιακό δίσκο με παραδοσιακά σε μοντερνους ρυθμούς -ΡΑΠ, ΛΑΤΙΝ, ΝΤΙΣΚΟ-με τίτλο: "ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΠΑΡΤΥ", που από πολλούς πόντιους κατακρίθηκε. Επίσης ακόμα δύο βιντεοταινίες: "Η ΑΔΕΡΦΗ ΜΟΥ , Η ΤΡΕΛΟΠΟΝΤΙΑ" , "Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΜΠΑΡ" .
ΔΙΣΚΟΙ:14, ΠΟΝΤΙΑΚΟΙ:10, ΤΑΙΝΙΕΣ:10.
Καλό παράδεισο Γιάννη Φλωρινιώτη.
Συλληπητήρια στους οικείους του.
Radio Trapezounta Boston
Dedicated to the Musical Traditions of Hellenic Pontos
🔴 LISTEN LIVE ON TUNE IN RADIO:
🔴 http://bit.ly/RadioTrapezountaBoston
No comments:
Post a Comment