11 December 2022

ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ - ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓΑΚΗΣ


ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ (συνθέτης)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (στιχουργός)
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓΑΚΗΣ (τραγούδι)

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ

Με μεγάλη χαρά αλλά και έκπληξη λάβαμε ένα μήνυμα από τον κορυφαίο σολίστα του μπουζουκιού και μουσικοσυνθέτη Θοδωρή Καμπουρίδη για να ακούσουμε το νέο του τραγούδι και να το παίξουμε στο σταθμό μας. Αφού τον απαντήσαμε, μιλήσαμε και στο τηλέφωνο να τον εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας και τα συγχαρητήρια μας. Το τραγούδι έχει τίτλο “ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ” και είναι γραμμένο από τον στιχουργό Βασίλη Παπαδόπουλο σε σύνθεση του Θοδωρή Καμπουρίδη. Το τραγουδάει ένα ανερχόμενο αστέρι του λαϊκού τραγουδιού ο Άγγελος Παναγάκης, ο οποίος θυμίζει έντονα την φωνή του μεγάλου Στέλιου Καζαντζίδη αλλά και έιναι επίσης ποντιακής καταγωγής. Το τραγούδι είναι ένας ύμνος στον ποντιακό προσφυγικό ελληνισμό. Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο και να ακουστεί από όλον τον ποντιακό και προσφυγικό ελληνισμό. 


Ο κ. Καμπουρίδης είναι ποντιακής καταγωγής, γεννημένος το 1953 στο Μακρύγιαλο Πιερίας, αριστερόχειρας δεξιοτέχνης του μπουζουκιού ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία δέκα χρονών. Στην εξηνταετία καριέρα του έχει γράψει πάνω από 1.000 τραγούδια με σχεδόν όλους τους μεγάλους τραγουδιστές του λαΪκού τραγουδιού, αλλά πιστεύουμε ότι ξεχωρίζουν οι συνεργασίες του με τους μεγάλους τραγουδιστές Μανώλη Αγγελόπουλο και Στέλιο Καζαντζίδη. 


Μας υποσχέθηκε ο κ. Καμπουρίδης να κάνουμε μια μικρή συνέντευξη όταν θα έχει το χρόνο, για να μας πει λίγα από τις αμέτρητες μεγάλες στιγμές που έζησε. Τον ευχαριστούμε και πάλι και τον ευχόμαστε καλές γιορτές με υγεία!


Γράφει όμορφα και ταπεινά ο ίδιος ο Θοδωρής Καμπουρίδης για το τραγούδι αυτό:


“Φίλοι μου μετά από 50 χρόνια δισκογραφίας είχα πάντα στο μυαλό μου να τολμήσω να γράψω ένα τραγούδι για την καταγωγή μου,μιας και σε ηλικία επτά ετών το πρώτο μουσικό όργανο που έπιασα στα χέρια μου ήταν η ποντιακή λύρα, ο κεμεντζές που λέμε. Και όπως καταλαβαίνετε σαν πόντιος ήταν μεγάλη η ευθύνη για μένα, κατά καιρούς βέβαια έψαχνα να βρω ένα στίχο που θα έλεγε κάποια άλλα πράγματα κάποιες άλλες αλήθειες από όλη αυτή την ιστορία που ξέρουμε. Όλοι ξέρουμε ότι έχουν γραφτεί πάρα πολλά τραγούδια για τον διωγμό για την Σμύρνη για τον Πόντο από αξιόλογους δημιουργούς του Πόντου και όχι μόνο. Βλέπετε δεν ήθελα να γράψω απλά ένα τραγούδι να κάνω κάποια επιτυχία το σουξέ που λέμε. Έψαχνα να βρω κάτι πολύ δυνατό κάτι που να με εκφράζει απόλυτα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να προσθέσω ένα λιθαράκι ως ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ στους προγόνους μας στα αδέρφια μας. Ώσπου μια μέρα με πήρε τηλέφωνο ο στιχουργός ο Βασίλης ο Παπαδόπουλος και μου λέει έχω κάτι πολύ αξιόλογο να σου διαβάσω και αφού μου διάβασε το στίχο, οπως καταλαβαίνετε έμεινα άφωνος, μου άρεσε τρομερά, ήταν αυτό που έψαχνα όλα αυτά τα χρόνια. Ειλικρινά είχα ανατριχιάσει δεν ήταν απλά ένας στίχος, ηταν σα να έβλεπα βίντεο μπροστά μου κάθε φράση του στίχου. Πήρα τους στίχους στα χέρια μου και τα διάβαζα κατά διαστήματα για πολύ καιρό για να μπορέσω να βρω μια μελωδία που να είναι, αμι τι άλλο, αντάξια του στίχου. Η αλήθεια είναι ότι έγραψα δυο τρεις μελωδίες δε μου άρεσε τίποτα. Ηθελα να έχει παλμό, κραυγή, δύναμη, κάτι σαν επανάσταση και βέβαια ήθελα να το συνδυάσω και με ροκ ηλεκτρικές κιθάρες. Ένα κράμα παράδοση με ροκ δεν ξέρω κατά πόσο το πέτυχα εσείς θα το κρίνετε αυτό. Μίλησα με τον καλό μου φίλο και ενορχηστρωτή τον Αντώνη Πετρίδη (κι αυτός πόντιος στην καταγωγή) να μου κάνει την ενορχήστρωση και έτσι έγινε.Τώρα όσο για τον τραγουδιστή ποιος θα το τραγουδούσε η απόφαση η δική μου και του Βασίλη Παπαδόπουλου ήταν ομόφωνη .Θέλαμε να το τραγουδήσει ένας νέος τραγουδιστής κι αυτός με ποντιακές ρίζες με μεγάλες φωνητικές δυνατότητες πως θα μπορούσε να σηκώσει στις πλάτες του ένα τέτοιο συγκεκριμένο τραγούδι. Δεν ήταν άλλος από τον ΑΓΓΕΛΟ ΠΑΝΑΓΑΚΗ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις δεύτερες φωνές στη Μαρία Μαραγκουδάκη. Επίσης θα ‘θελα να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον καλό μου φίλο Πέτρο Βασιλειάδη που έδωσε τον καλύτερο του εαυτό γι’ αυτό το συγκεκριμένο τραγούδι και φυσικά όλο το team της εταιρείας Real Music Greece. Λοιπόν ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ στους προγόνους μας. Καλή σας ακρόαση σας ευχαριστώ.”


Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μουσικοί που συμμετέχουν σ’ αυτό το τραγούδι - Γιώργος Παπαδόπουλος (ποντιακή λύρα), Χάρης Παπαδόπουλος (νέι), και Φίλιππος Πουρπουτίδης (κρουστά) - είναι από την γνωστή ποντιακή ορχήστρα “Orchestra 1919”.


Καλή ακρόαση λοιπόν σε όλους μας και καλοτάξιδο!




Radio Trapezounta Boston
Dedicated to the Musical Traditions of Hellenic Pontos


🔴 LISTEN LIVE ON TUNE IN RADIO:
🔴 http://bit.ly/RadioTrapezountaBoston
© [Ioannis Apazidis], [Trapezounta.com] and [RadioTrapezounta.com], [2018].
Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this site’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to [Ioannis Apazidis], [Trapezounta.com] and [RadioTrapezounta.com], with appropriate and specific direction to the original content.
© [Ιωάννης Απαζίδης], [Trapezounta.com] και [RadioTrapezounta.com], [2018].
Η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η επανάληψη αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον δημιουργό ή / και τον ιδιοκτήτη αυτού του ιστότοπου απαγορεύεται αυστηρά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα και σύνδεσμοι με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί πλήρης και σαφής πίστωση στους [Ιωάννης Απαζίδης], [Trapezounta.com] και [RadioTrapezounta.com], με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση στο αρχικό περιεχόμενο.



No comments: