24 May 2016

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΜΝΗΜΗ - ΒΟΣΤΩΝΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

Παναγία Σουμελά Βοστώνης και Ποντιακή Εστία Μασαχουσέτης
Βοστώνη, 20 Μαΐου 2016


Στην αίθουσα τελετών του Γενικού Προξενείου Ελλάδος στην Βοστώνη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 100 χρόνια απο την έναρξη των διωγμών των Ελλήνων του Πόντου απο τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλοσώρισμα της Γενικού Προξένου κ. Ιφιγένειας Καναρά η οποία αφού αναφέρθηκε στην δραστηριότητα των Ποντίων της Βοστώνης υπογράμμισε την ευαρέσκεια της για την συμμετοχή σε εκδηλώσεις που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό αλλά και πόσο σημαντικό είναι το έργο που επιτελούν.Τις διεργασίες χαίρετισαν οι πρόεδροι των συλλόγων Παναγιώτης Πετρίδης απο την Παναγία Σουμελα και Ελένη Αθανασιάδου απο την Ποντιακή Εστια.

Με περηφάνεια η Μαρία Πετρίδου μέλος της επιτροπής νεολαίας του συλλόγου Παναγία Σουμελά Βοστώνης ανέγνωσε την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου απο την πολιτεία της Μασαχουσέτης αλλα και από την πολιτεία του Ροντ Άιλαντ.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βλέπουμε οτι ο καθένας με τον τρόπο του και την προσφορά του βοηθάει έτσι ώστε να φτάσουμε στον σκοπό μας, που είναι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας κ. Αθανασόπουλος Μιλτιάδης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Η.Π.Α και Καναδά κ. Τσιλφίδης Κωνσταντίνος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Υόρκης "Κομνηνοί'' κ. Μολοχίδης Δημήτρης, ο Πάτερ Βασίλειος Μπεμπής Ιερέας του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Ροσλιντέιλ, εκπρόσωποι της Πανμακεδονικής Οργάνωσης, εκπρόσωποι του συλλόγου Ναουσαίων κος και κα. Παπαζλή, εκπρόσωποι της Ασσυριακής Ένωσης Μασαχουσέτης.

Κεντρικοί ομιλητές.Δρ. ΘΕΟΔOΣΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Θεολογίας.
"Η έναρξη των Γενοκτονικών πράξεων των Νεότουρκων και η Κεμαλική τελειωτική λύση εναντίων των Ελλήνων του Πόντου."
Ο Θεοδόσης Κυριακίδης αναφέρθηκε στην εισήγηση του στη διαβαθμισμένη γενοκτονική πολιτική των νεοτούρκων, η οποία επηρεάστηκε τόσο από τις διεθνείς πολεμικές εξελίξεις, όσο και τα εσωτερικά δεδομένα στην ίδια την Αυτοκρατορία. Αποκάλυψε το προειλημμένο σχέδιο εξόντωσης και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ίδιων προσώπων τόσο στην εξολόθρευση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Αρμενίων, όσο και σε εκείνη των Ελλήνων του Πόντου, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό τη συνέχεια και τον ενιαίο σχεδιασμό του εγκλήματος. Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο του Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος καταφέρνοντας να συσπειρώσει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς κυρίως της Ανατολής και τις άτακτες παραστρατιωτικές ομάδες να πραγματοποιήσει τη δεύτερη φάση της εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών.
Δρ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Πανεπιστημίου Πρίνστον Νέας Ιερσέης, Τμήμα Ανθρωπολογίας.
"Σβήνοντας τα ίχνη της Ελληνικής Κουλτούρας.
Μουσική της ποντιακής λύρας, μνήμη και ταυτότητα στην Τραπεζούντα."
Ο Νίκος Μιχαηλίδης ανέλυσε τις μουσικές πολιτικές του τουρκικού κράτους μετά το 1923 και πως επιχειρήθηκε η οικειοποίηση της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς και η παρουσίασή της ως τουρκικής. Στην προσπάθειά του να σβήσει τα ίχνη της ελληνικής παρουσίας αλλά και των άλλων λαών στον Πόντο και αλλού στην Μικρά Αςία, το τουρκικό κράτος άλλαξε τους στίχους πολλών τραγουδιών στα τουρκικά και άρχισε να τα παρουσιάζει ως τμήμα της υποτιθέμενης τουρκικής δημοτικής μουσικής. Τα τελευταία χρόνια όμως η ποντιακή μουσική και ο στίχος αναγεννώνται στην Τουρκία προκαλώντας έντονες συζητήσεις για το ιστορικό παρελθόν και την ταυτότητα της σημερινής Τραπεζούντας.
Δρ. ΠΑΜΕΛΑ ΣΤΑΙΝΕΡ

Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Καίμπριτς Μασαχουσέτης, Τμήμα Δημόσιας Υγείας.
"Συλλογικό μεταδιδόμενο τραύμα. Συζήτηση με το ακροατήριο."
Για πρώτη φορά είχαμε και μία διαφορετική προσέγγιση του θέματος της γενοκτονίας με την Δρ. Στάινερ και αφορούσε την ψυχοσύνθεση και το τραύμα που μεταφέρεται στις μεταγενέστερες γενιές. Πως επιδρά στην συμπεριφορά των ανθρώπων που έχουν υποστεί εγκλάματα μεγάλης έκτασης και καθορίζουν τον σκοπό και τον τρόπο της δράσης μας.

Οι εισηγήσεις έγιναν στην αγγλική γλώσσα και τα θέματα που αναπτύχθηκαν είχαν την έντονη συμμετοχή των ακροατών οι οποίοι δεν σταματούσαν να κάνουν ερωτήσεις προς τους εισηγητές.Με τρόπο μοναδικό και παραστατικό η Παρθένα Λαμπριανίδου μέλος της νεολαίας της Παναγίας Σουμελάς Βοστώνης απήγγειλε το ποίημα που η ίδια έγραψε με τον τίτλο ''Είμαστε ακόμα ζωντανοί''. Η συγκίνηση των παρευρισκομένων ήταν μεγάλη ολοκληρώνοντας τις εκδηλώσεις για την ημέρα αυτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να δώσει το μήνυμα στη νέα γενιά ότι είμαστε ακόμα εδώ, ζωντανοί με σάρκα και οστά, εμείς οι απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου, αυτών που βγήκαν απο τις φωτιές της κόλασης των διώξεων. Είμαστε εδώ για να μην ξεχάσουμε.

Οι σύλλογοι Παναγία Σουμελά Βοστώνης και Ποντιακή Εστία Μασαχουσέτης ευχαριστούν την Γενική Πρόξενο κ. Ιφιγένεια Καναρά και την Γενική Γραμματέα του Γενικού Προξενείου κ. Πανωραία Νασέλη για την υπέροχη φιλοξενία και την βοήθεια στην οργάνωση της εκδήλωσης.
Το Sophia's Greek Pantry για την ποικιλία των λαχταριστών εδεσμάτων που μας πρόσφεραν καθώς και για την υπέροχη τούρτα αφιερωμένη στο μέλλον του ποντιακού ελληνισμού και της ποντιακής νεολαίας. Tην εταιρία ποτών Ball Square Fine Wines για την προσφορά των κρασιών.
Τέλος, τον Ιωαννίδη Δημήτριο για τον συντονισμό του πάνελ των εισηγήσεων,  τον Απαζίδη Ιωάννη για την βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης, και την Σανξαρίδου Παρθένα για την επιμελεια των κειμένων στην αγγλική γλώσσα.
www.radiotrapezounta.com
Dedicated to the Musical Traditions of Hellenic PontosNo comments: