10 May 2012

Απεβίωσε ο Στέφανος (Στηβ) Πεσιρίδης στην Βοστώνη

Απεβίωσε ο Στέφανος (Στηβ) Πεσιρίδης
στη Βοστώνη
ΒΟΣΤΩΝΗ. Σίγησε για παντοτινά από την Τετάρτη η λύρα και η φωνή του επιφανή ομογενή μουσικού και ιδιαίτερα κορυφαίου της ποντιακής λύρας και μουσικής, Στιβ (Στέφανου) Πεσιρίδη, ο οποίος απεβίωσε από καρδιακή πάθηση σε ηλικία 49 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη και τον πόνο την οικογένειά του, τους φίλους και γνώριμους και την Ομογένεια της Βοστώνης που τόσο αγαπούσε και η οποία τον αγαπούσε πολύ.

Ηταν επίσης ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου της Μασαχουσέτης, «Ποντιακή Εστία», ο οποίος (σύλλογος) έχει στην κυριότητά του ιδιόκτητο κτίριο συνεδριάσεων και δραστηριοτήτων στη Βοστώνη.

Το σκήνωμά του τέθηκε σε κοινό προσκύνημα, χτες Πέμπτη, από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ στον ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου στο Ρόσλιντεϊλ της Μασαχουσέτης, όπου ανήκε επί πολλά έτη και αγαπούσε ιδιαίτερα, η δε Νεκρώσιμη Ακολουθία του θα ψαλθεί σήμερα Παρασκευή στις 10 το πρωί στον ίδιο ναό και ο ενταφιασμός του θα γίνει στο κοιμητήριο Forest Hills το οποίο βρίσκεται πλησίον του προαστίου Τζαμέικα Πλέιν της Βοστώνης, όπου έχουν ενταφιαστεί εκατοντάδες άλλοι ομογενείς της περιοχής.

Καταλείπει τη σύζυγό του Παναγιώτα, τα τρία τους παιδιά, την Κυριακή, τον Μιχάλη και τον Ευάγγελο, τα οποία το ζεύγος Πεσιρίδη έχει αναθρέψει με τις αρχές και αξίες της Ορθόδοξης Πίστης και της Ελληνικής Κληρονομιάς. Τα δύο αγόρια, ο Μιχάλης και ο Ευάγγελος, έχουν αναδειχθεί άξιοι διάδοχοι του αείμνηστου Στιβ, καθότι από μικρής ηλικίας μετάγγισε στις καρδιές τους την ελληνικότητα, την αγάπη για τις ρίζες τους και τον Ποντιακό Πολιτισμό και δίδαξε την ποντιακή λύρα και μουσική, που με τόσο μεράκι έπαιζε ο ίδιος.

Δεν λογιζόταν ομογενειακή εκδήλωση και ιδιαίτερα ποντιακή χωρίς την παρουσία του αείμνηστου Στιβ Πεσιρίδη να παίζει τη λύρα και να αναβιώνει τους πολιτιστικούς μουσικούς θησαυρούς του Πόντου, τους καημούς και τις πίκρες, αλλά και τις χαρές αυτού του κατατρεγμένου, ξεριζωμένου και πολύπαθου κομματιού του Ελληνισμού.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στη Βοστώνη από τους γονείς Μιχαήλ και Φρειδερίκη, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Φλώρινα. Επειτα από τις γυμνασιακές του σπουδές ασχολήθηκε με επιχειρήσεις εστιατορίων. Ηταν ιδιοκτήτης δύο εστιατορίων, ενός τύπου πιτσαρίας και ενός με ειδίκευση στο πρόγευμα (breakfast).

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πιο στενός του φίλος και συνεργάτης, ο Γιάννης Απαζίδης, συγκλονισμένος από το αναπάντεχο κακό, είπε πως «δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που έγινε, είναι ένας πραγματικός εφιάλτης. Γνωριζόμαστε και συνεργαζόμαστε 31 χρόνια. Το 1981 πήγαν τα αδέλφια μου να χορέψουν στο χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου της Ποντιακής Εστίας, εκεί γνωριστήκαμε με τον Στιβ ο οποίος τότε μάθαινε να παίζει λύρα. Ο πατέρας του έπαιζε λύρα επίσης, κι είχε αρχίσει κι εκείνος κοντά στον πατέρα. Κι εμείς τότε με τον αδελφό μου και τα ξαδέλφια μου δημιουργήσαμε ορχήστρα, γνωριστήκαμε πολύ καλά με τον Στιβ και δέσαμε όλοι μαζί και μέσα σ’ ένα χρόνο στήσαμε την ορχήστρα μας με το όνομα «Νέα Γενιά».

Ο κ. Απαζίδης είπε πως «ο Στιβ ήταν ένας καλόκαρδος άνθρωπος, ο οποίος πάντοτε είχε το σπίτι του ανοικτό σε όλους, τόσο για φίλους, όσο και για ξένους» και συμπλήρωσε «ήταν ένας άνθρωπος ψυχής». Είπε ακόμα πως «ήταν πάντοτε η ψυχή της παρέας, κάναμε πολλά ταξίδια μαζί ως μουσικοί, πολλά γέλια, είμαστε οικογενειακοί φίλοι, τα παιδιά του με τα παιδιά μου, η γυναίκα μου με την γυναίκα του».

Οπως ανέφερε, «αυτό που ήθελε να κάνει, το πέτυχε, μεταλαμπάδευσε το πάθος του για τη μουσική στα παιδιά του, κι αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που τους έκανε».

Ο Σάββας Ξενίδης, γνώριμος και φίλος του αείμνηστου Στιβ, επεσήμανε πως «ήταν καλό παιδί, καλός Ελληνας, μετέδωσε στα παιδιά του τα ήθη και τα έθιμα του Ελληνισμού και ιδιαίτερα της ποντιακής μουσικής, τα δίδαξε λύρα και Ποντιακό τραγούδι» και συμπλήρωσε «ο Στιβ αφήνει πίσω δυσαναπλήρωτο κενό».

No comments: