03 June 2010

29ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας

29ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας

2/6/2010
Με ιδιαίτερη χαρά αναμένεται το 29ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου 2010 στους χώρους του RuhrCongress Bochum στη Γερμανία.

Φορείς υλοποίησης του Φεστιβάλ, το οποίο τελεί φέτος υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Περιφέρειας Ευρώπης και της Δημάρχου της πόλης Bochum, είναι η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη και ο Σύλλογος Ποντίων Herten.

Η αυλαία του 29ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας θα ανοίξει για άλλη μία χρονιά με θεαματικό τρόπο, δίνοντας στους 1300 χορευτές (ηλικίας 2 έως και 30 ετών) τη δυνατότητα να συγκινήσουν τους 3000 θεατές με τη δυναμική, το καθαρό βλέμμα και την αγάπη τους για την παράδοση και την ιστορία του Ποντιακού λαού.

Το Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας που κάθε χρόνο πραγματοποιείται σε μία διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη αποτελεί κορυφαία δραστηριότητα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη. Έχει στόχο τη διατήρηση, προώθηση και προβολή του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, καθώς επίσης τη σύνδεση του πολιτιστικού παρελθόντος – μέλλοντος με κύριους πρωταγωνιστές την ελπίδα όλων των λαών, τα παιδιά.

Κινητήρια δύναμη του Φεστιβάλ είναι η θέληση όλων να αναδεικνύουν το εθελοντικό και κοινωνικό έργο και να πρωτοπορούν σε όσα κάνουν, προβάλλοντας τη δυναμική των ποντιακών οργανώσεων και της δραστήριας νεολαίας τους.

Ο ρυθμός της ποντιακής λύρας, τα μικρά παιδιά και οι νέοι που με υπερηφάνεια φορούν την ποντιακή ενδυμασία και παρουσιάζουν τη δουλειά του συλλόγου τους συναρπάζουν κάθε χρόνο χιλιάδες θεατές που σπεύδουν να πάρουν μέρος στη μεγαλύτερη διοργάνωση του Ελληνισμού της Ευρώπης.

Σημαντική παράδοση του Φεστιβάλ έχει γίνει η συνεργασία με έναν κοινωνικό φορέα που δραστηριοποιείται στην πόλη που φιλοξενεί την εκδήλωση των Ποντίων στην Ευρώπη. Φέτος, μετά από πρόταση της Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ, η Ομοσπονδία Ποντίων στην Ευρώπη τείνει χέρι συνεργασίας στο φορέα Selbsthilfegruppe für Krebsbetroffene e.V., ο οποίος δραστηριοποιείται στην πόλη του Bochum, παρέχοντας την αναγκαία υποστήριξη σε καρκινοπαθείς. Ο φορέας, καλεσμένος της Ομοσπονδίας, θα ενημερώσει τους επισκέπτες για το έργο του, έχοντας τη δυνατότητα να κερδίσει υποστηρικτές.

Ζωντανή Μετάδοση του Φεστιβάλ

Σε συνεργασία με το ΣΑΕ Περιφέρειας Ευρώπης, το 29ο Φεστιβάλ θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας της Ομοσπονδίας: www.osepe.de





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2010

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

- Υποδοχή Προσκεκλημένων
20:00 Δεξίωση στους χώρους του RuhrCongress Bochum


Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

11:30 – 14:30 Δεξίωση στο Δημαρχείο της πόλης του Herten από το Δήμαρχο της πόλης - Ξενάγηση στην πόλη του Herten και του Bochum
18:00 Έναρξη των Εκδηλώσεων (RuhrCongress Bochum, Stadionring 20, 44791 Bochum)
18:45 Είσοδος όλων των χορευτικών συγκροτημάτων με το χορό Εμπροπίς
Λύρα: Άκης Τσαουσίδης, Στέφανος Χριστοδούλου, Γιώργος Πελικπασίδης, Παύλος Σεμερτζίδης
Κεμανέ: Βασίλης Μπασουνάς
Τραγούδι: Παύλος Ιντζές, Βαλάντης Τάσκος, Νίκος Ξενίδης
Ταούλ: Λευτέρης Σελαλμαζίδης, Κώστας Τυρέκογλου
19:15 Χαιρετισμοί Επισήμων
19:45 Παρουσίαση Χορευτικών Συγκροτημάτων, Παρουσιαστής: Αχιλλέας Βασιλειάδης
23:30 Απονομή Επαίνων
24:00 – 03:00 Χορός για όλους
Τραγούδι: Αχιλλέας Βασιλειάδης, Δημήτριος Λαζαρίδης,
Αντώνης Νικηφορίδης, Κώστας Πανίδης
Λύρα: Μπάμπης Κοχλιαρίδης, Χρήστος Λαμπριανίδης,
Λάζαρος Σαββίδης, Κυριάκος Οξυζίδης, Άλκης Παπαβραμίδης
Αγγείο-Γαβάλ: Χρήστος Σαββίδης
Ταούλ: Αναστάσιος Τσαουσίδης, Βαγγέλης Σπυρίδης, Ηλίας Φωτιάδης, Κώστας Τσιανάκας, Γιώργος Σταθόπουλος, Ιωάννης Ιωαννίδης


29ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας - Νέα - Pontos - Pontian Portal. Πόντος - Πόντιοι - H Πύλη των Ποντίων

No comments: