06 November 2009

15ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΠΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

15ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ
30, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ: ΙΕΡΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΤΟ
15ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ
Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΙΓΛΑΣ «ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»
ΑΠΟ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

Άρτα 1 Νοεμβρίου 2009

Τεράστια επιτυχία σημείωσαν οι εργασίες του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ποντιακών Συλλόγων για την Εθνική Αυτογνωσία, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, σε συνεργασία με τον Ποντιακό Σύλλογο Βίγλας «Οι Πρόσφυγες» και σε συνδιοργάνωση με τα ποντιακά σωματεία των Νομών Πρεβέζης & Αιτωλοακαρνανίας, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «ARTA PALACE» στην Άρτα από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2009.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά».

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ. κ. Χαράλαμπος Αποστολίδης και η Γενική Γραμματέας κα Χριστίνα Σαχινίδου, καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν για την συμμετοχή τους 600 και πλέον συνέδρους από όλη την Ελλάδα, εκπροσώπους 220 Ποντιακών Σωματείων, από την Ακριτική Θράκη, την ΄Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Αττική, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τη Σαντορίνη, αλλά και κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν επίσης και εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων από την Κύπρο, παρουσία του Αναπληρωτή Δημάρχου Πάφου κ. Μάκη Ρουσή.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας  Ναυτιλίας κ. Μάρκος Μπόλαρης ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης.

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό:
Ο Νομάρχης Άρτας κ. Γεώργιος Παπαβασιλείου, ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.
Ο Βουλευτής της Ρωσικής «ΔΟΥΜΑ» & Συντονιστής της 5ης Περιφέρειας του ΣΑΕ κ. Ιβάν Σαββίδης, ως Πρόεδρος επί τιμή της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΄Αρτης κ.κ. Ιγνάτιος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Πάνος Οικονομίδης και ο Δήμαρχος Αμβρακικού κ. Γεώργιος Σιώζιος, ως συνδιοργανωτές του Συνεδρίου.
Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Πάφου κ. Μάκης Ρουσής.
Ο Πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγίας Σουμελά» κ. Γεώργιος Τανιμανίδης.

Το Συνέδριο τίμησαν επίσης με την παρουσία τους: οι Βουλευτές ΄Αρτας κ. Π. Στασινός & Δ. Τσιρώνης, ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μ. Παντούλας, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ηλ. Θεοδωρίδης, ο Γεν. Διευθυντής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Δ. Σαρατσιώτης ως εκπρόσωπος του Προέδρου, ο κ. Τ. Ευάγγελος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., ο Πατήρ Α. Γεροκώστας ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πρεβέζης, ο ιερέας της Ιεράς Μονής «Παναγία Σουμελά» Πατήρ Παύλος, ο Νομάρχης Πρεβέζης κ. Β. Ιωάννου, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Θ. Σώκος, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Άρτας κ. Χ. Χασιάκος, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Πρεβέζης κ. Θ. Μικρούλης, ο Δήμαρχος Φιλιππιάδας κ. Δ. Γιολδάσης, o Πρόεδρος του Ε.Κ.Θ. και Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης στη Νομαρχία Θεσ/νίκης κ. Ν. Γιαννόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Βεροίας κ. Γ. Μιχαηλίδης, Νομαρχιακοί & Δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΠΕ κ. Ι. Μωϋσιάδης, ο Πρόεδρος των ΚΤΕΛ Ν. Άρτας κ. Κ. Κουτσούκης, Πρόεδροι τοπικών συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Το Συνέδριο χαιρέτισαν με μηνύματά τους: ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Θ. Τζάκρη, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Ι. Μαγκριώτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. κ. Α. Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Σ. Παπαθεμελής, ο Βουλευτής & Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Νιώτης, οι Βουλευτές Ν. Μπακογιάννη, Κ. Παπασιώζος, Β. Παπαχρήστος, Σ. Καλογιάννης, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Σ. Ταμβάκης και ο Δήμαρχος Απολλωνίων Λευκάδας κ. Γ. Λογοθέτης.

Η θεματική του συνεδρίου είναι:
«ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ»
Τις ενδιαφέρουσες θεματικές του Συνεδρίου ανέπτυξαν οι αξιόλογοι εισηγητές, Πανεπιστημιακοί: Χρήστος Ανδρεάδης Φιλόλογος – Ιστορικός, Ευστάθιος Πελαγίδης Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας – Ιστορίας, Ευτυχία Βουτυρά Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Κονταξής Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Νικόλαος Λυγερός Καθηγητής Πανεπιστημίου, Μπεντρός Χαλατζιάν Μέλος Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής-Εκπρόσωπος τύπου, Ευστάθιος Ταξίδης Δάσκαλος-Δημοσιογράφος.
Οι σύνεδροι παρακολούθησαν με τεράστιο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις, τις οποίες ακολούθησαν τοποθετήσεις και προτάσεις.

Το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στην μνήμη του Ποντιακής καταγωγής Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Κορυτσάς & Πρεμετής Φώτιο Καλπίδη, ο οποίος υπήρξε το πρώτο θύμα του Μακεδονικού αγώνα.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών εξεδόθη το παρακάτω ψήφισμα:
Εμείς οι 600 Σύνεδροι που εκπροσωπούμε 220 Ποντιακά Σωματεία από όλη την Ελλάδα, συγκεντρωθήκαμε σήμερα Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «ARTA PALACE» της Άρτας, στα πλαίσια του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ποντιακών Συλλόγων για την Εθνική Αυτογνωσία.

Αφού ακούσαμε τις τοποθετήσεις των εισηγητών και τις παρεμβάσεις των συνέδρων, συντάξαμε και ψηφίσαμε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:
Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τον Ποντιακό Σύλλογο Βίγλας «ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ», τον Νομάρχη Άρτας κ. Γεώργιο Παπαβασιλείου, τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Παναγιώτη Οικονομίδη, τον Δήμαρχο Αμβρακικού κ. Γεώργιο Σιώζιο, τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Ν. Άρτας κ. Χρήστο Χασιάκο, τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Ν. Πρεβέζης κ. Θεοφάνη Μικρούλη, τον Δήμαρχο Φιλιππιάδας κ. Δημήτριο Γιολδάση και τα σωματεία: Σύλλογος Μικρασιατών & Ποντίων Ν. Πρέβεζας, Ποντιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν. Κερασούντας, Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν. Σαμψούντας, Ποντιακός Σύλλογος Γυναικών Ν. Σαμψούντας και Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου Βόνιτσας, που στήριξαν το 15ο συνέδριο, ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες όλων μας.
Αταλάντευτα και χωρίς υπαναχωρήσεις διεκδικούμε
1.την Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου από την Τουρκία, και την Διεθνή Κοινότητα. Διεκδικούμε ως προαπαιτούμενους όρους από την πλευρά της Τουρκίας, για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, πέραν της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας, το σεβασμό των δικαιωμάτων των Ποντιόφωνων Μουσουλμάνων της Τουρκίας και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
2.την ανάδειξη και περιφρούρηση των Μνημείων Πολιτισμού, που οι πρόγονοί μας δημιούργησαν στον Ιστορικό Πόντο και τώρα ερημώνουν και καταστρέφονται λόγω της αδιαφορίας του Τουρκικού κράτους και της προσπάθειας αλλοίωσης και σφετερισμού τους.
3.Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά στο Ελληνικό Κράτος, ότι κρίνεται απαραίτητη η λήψη άμεσων μέτρων για την πλήρη και βιώσιμη αποκατάσταση των αδελφών μας νεοπροσφύγων από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Ζητάμε να ξαναρχίσει η χορήγηση στεγαστικών δανείων, όπως επίσης, και την ανάδειξη και την προβολή της ιδιαίτερης πολιτιστικής φυσιογνωμίας των Ελλήνων στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.
4.Να συμπεριληφθεί ολοκληρωμένη η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου και της πρώην Σοβιετικής ΄Ενωσης στα σχολικά βιβλία και να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό τους.
5.Απαιτούμε από την σημερινή κυβέρνηση την θέσπιση κατ΄ έτος 2 υποτροφιών από το Ι.Κ.Υ. για μεταπτυχιακούς φοιτητές και διδάκτορες με αντικείμενο την μελέτη της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους νεότουρκους και τον Μουσταφά Κεμάλ.
6.Την χρηματοδότηση και ίδρυση στη Θεσσαλονίκη Μουσείου Γενοκτονιών σε συνεργασία με την Εβραϊκή, Αρμενική, Ασσυριακή και λοιπές κοινότητες που υπέστησαν ιστορικά Γενοκτονίες.
7.Την ίδρυση έδρας Γενοκτονιών στο Α.Π.Θ. στις Νομικές Σχολές και τα τμήματα διεθνών σπουδών.
8.Θέλουμε να επαναβεβαιώσουμε για μια φορά ακόμη την υποστήριξη και την στήριξή μας στο ΄Ιδρυμα της Παναγίας Σουμελά και στο Διοικητικό της Συμβούλιο όπως αυτό λειτουργεί μέχρι τώρα, με βάση το υπάρχον νομικό καθεστώς, πάντοτε υπό την σκέπην της Εκκλησίας και του επιχωρίου Ιεράρχη μας Μητροπολίτου Βεροίας, ευχόμενοι και στο επόμενο συνέδριο εθνικής αυτογνωσίας να έχουμε την αγάπη τους και την υποστήριξή τους.
9.Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και την έντονη καταδίκη μας κάθε τρομοκρατικής ενέργειας και την συμπάθειά μας στην Αστυνομικό Ψυχογιού Σοφία καταγόμενη από το Αθαμάνιο ΄Αρτης ευχόμενοι γρήγορην ανάρρωσιν.

Την πρόταση για την ανάληψη των εργασιών του 16ου Συνεδρίου Εθνικής Αυτογνωσίας κατέθεσε ως εκπρόσωπος των Ποντιακών Σωματείων του Νομού Σερρών και ως Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Στρυμονοχωρίου «Ο Κοτζάναστας», ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Παπαδόπουλος, πρόταση η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα από τους συνέδρους.
Ο Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Στριμονοχωρίου «Ο Κοτζάναστας» μεταξύ άλλων δήλωσε: «Διεκδικούμε τη διοργάνωση του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Ποντιακών Συλλόγων για την Εθνική Αυτογνωσία, στον Νομό Σερρών. Θεωρούμε δεδομένη την στήριξη του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκου Μπόλαρη, του Νομάρχη και των Δημάρχων του Νομού. Διαθέτουμε συνεδριακό κέντρο καθώς και την κατάλληλη υποδομή για την φιλοξενία 700 και πλέον συνέδρων».
Προτείνουμε ως κεντρικό θέμα του συνεδρίου:
«Πολιτική και Κοινωνική οργάνωση στον Πόντο»
Θεωρούμε ότι με την στήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και όλων των Ποντιακών Σωματείων του Νομού Σερρών τα οποία είμαστε μέλη της ΠΟΠΣ, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε ένα επιτυχημένο συνέδριο, με τη συμμετοχή διακεκριμένων εισηγητών-επιστημόνων.
Πιστεύουμε ότι ψηφίζοντας την πρότασή μας θα μας δοθεί η ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε ένα επιτυχημένο συνέδριο αν όχι ανώτερο της Άρτας που μας φιλοξένησε, ισάξιό της.
Για ακόμη μια φορά τα θερμά μας συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μας στον Πρόεδρο και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για την άρτια διεξαγωγή του συνεδρίου.
Καλή αντάμωση στις Σέρρες».

Οι σύνεδροι στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ποντιακή θεατρική παράσταση «Τσαναβάρ σα λάχανα» από τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας-Συκεών, ποντιακά τραγούδια από τον καλλιτέχνη Γιώτη Γαβριηλίδη, καθώς και χορούς του Πόντου και της Ηπείρου, από χορευτικά συγκροτήματα των Νομών Άρτας και Πρεβέζης. Τους επισήμους υποδέχθηκε η φιλαρμονική του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς».

Για την Οργανωτική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Γεώργιος Παπαβασιλείου Χριστίνα Σαχινίδου
Νομάρχης Άρτας Γεν. Γραμματέας Π.Ο.Π.Σ.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΓΛΑΣ «ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ: ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ & ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ Ν. ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑΣ
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ Ν. ΣΑΜΨΟΥΝΤΑΣ «Η ΑΜΙΣΟΣ»
ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν. ΣΑΜΨΟΥΝΤΑΣ
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ«ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»
Αντιγονιδών 19 τ.κ. 546 30 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310/548526, 543611, FAX 548922, E-mail: pops_1972@yahoo.gr


Bookmark and Share

No comments: