22 October 2009

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΑΡΤΑ 30, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 200915ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ
30, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009
***********************************************************************

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ
ΑΡΤΑ 30, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


Άρτα 20-10-2009

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, επί 14 συνεχή χρόνια μαζί με τα Ποντιακά Σωματεία και σε συνεργασία με τις κατά τόπους Νομαρχίες και Δήμους, διοργανώνει Πανελλήνια Συνέδρια για την Εθνική Αυτογνωσία, με την συμμετοχή Ποντιακών Συλλόγων απ΄ όλη την Ελλάδα και διακεκριμένων επιστημόνων και πολιτικών με αξιόλογες εισηγήσεις.

Τα μέχρι τώρα συνέδρια τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Φλώρινα, Σέρρες, Κατερίνη, Καβάλα, Αθήνα, Πειραιάς, Ζάλογγο, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ν. Ορεστιάδα κ.α.) σημείωσαν τεράστια επιτυχία ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απήχηση είχαν οι εισηγήσεις και τα πορίσματά των.

Συνεχίζοντας και φέτος την επιτυχημένη τους πορεία και διαδρομή στο χωροχρόνο τα συνέδρια Εθνικής Αυτογνωσίας πορεύονται στην Άρτα, όπου ο Ποντιακός Σύλλογος Βίλγας «ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ» και τα σωματεία Σύλλογος Μικρασιατών & Ποντίων Ν. Πρέβεζας, Ποντιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν. Κερασούντας, Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν. Σαμψούντας, Ποντιακός Σύλλογος Γυναικών Ν. Σαμψούντας και Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου Βόνιτσας, διοργανώνουν το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποντιακών Συλλόγων για την Εθνική Αυτογνωσία.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του ξενοδοχείου «ARTA PALACE», από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2009, μετά από πρόταση του Ποντιακού Συλλόγου Βίγλας «Οι Πρόσφυγες», με Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής τον Νομάρχη Άρτας κ. Γεώργιο Παπαβασιλείου και Πρόεδρο Οργανωτικής Επιτροπής Επί Τιμή τον Συντονιστή Περιφέρειας ΣΑΕ χωρών πρώην ΕΣΣΔ και Βουλευτή Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ιβάν Σαββίδη.

Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Ποντιακής καταγωγής Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Κορυτσάς & Πρεμετής Φώτιο Καλπίδη, ο οποίος υπήρξε το πρώτο θύμα του Μακεδονικού αγώνα.

Με αφορμή το γεγονός ότι για το 2009 η Ελλάδα έχει αναλάβει την Προεδρία του Παγκοσμίου Φόρουμ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε ανάμεσα στις θεματικές του Συνεδρίου, να υπάρξουν και κάποιες οι οποίες θα είναι αφιερωμένες στον Απόδημο Ελληνισμό.

Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 600 αντιπρόσωποι ποντιακών σωματείων απ΄ όλη τη χώρα, ενώ διακεκριμένοι επιστήμονες και πολιτικοί θα αναφερθούν στη θεματική του συνεδρίου.

Η θεματική του συνεδρίου είναι:
«ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ»

Οι εισηγητές του συνεδρίου είναι:
Χρήστος Ανδρεάδης
Φιλόλογος - Ιστορικός
Θέμα: «Ο Κορυτσάς & Πρεμετής Φώτιος Καλπίδης ο Πόντιος ιεράρχης-πρώτο θύμα του Μακεδονικού Αγώνα»

Ευστάθιος Πελαγίδης
Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας - Ιστορίας
Θέμα: «Η συμβολή των προσφύγων στην αναγέννηση της Ελλάδος 1923 και εξής»

Ευτυχία Βουτυρά
Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Θέμα: «Απόγονοι της Μικρασιατικής Προσφυγιάς: Ζητήματα και πολιτικές ένταξης των ‘Ρωσοποντίων’ στην σύγχρονη Ελλάδα»

Κωνσταντίνος Κονταξής
Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Θέμα: «Το δημοτικό τραγούδι του γεφυριού της Άρτας σε ποντιακή παραλλαγή και παραλλαγή του ελλαδικού χώρου: ομοιότητες και διαφορές»

Νικόλαος Λυγερός
Καθηγητής Πανεπιστημίου
Θέμα: «Ο απόδημος Ελληνισμός ως μνήμη μέλλοντος της προσφυγιάς»

Μπεντρός Χαλατζιάν
Μέλος Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής-Εκπρόσωπος τύπου
Θέμα: «Αρμενική Γενοκτονία: Το έγκλημα και η πορεία προς την εθνική δικαίωση»

Ευστάθιος Ταξίδης
Δάσκαλος-Δημοσιογράφος
Θέμα: «ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Πραγματικότητα και μύθος, σφάλματα και επισημάνσεις»

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση: με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας, το Δήμο Αρταίων, το Δήμο Αμβρακικού, την Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Άρτας, την Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Πρεβέζης, το Δήμο Φιλιππιάδας και τελεί υπό την αιγίδα του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά».


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΓΛΑΣ «ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Αντιγονιδών 19 τ.κ. 546 30, Θεσσαλονίκη
ΤΗΛ. 2310/548526, 543611, FAX 548922, E-mail: pops_1972@yahoo.grBookmark and Share

No comments: