24 January 2009

FACEBOOK ΠΟΝΤΙΟΙ

Εχουν περάσει 15 μήνες από τότε που έγινα κι εγώ μέλος του μεγάλου διαδικτυακού κόμβου Facebook. Ετσι λοιπόν μπήκα δειλά μετά από πρόσκληση μιας ξαδέλφης μου χωρίς να πιίστευα ποτέ τι θα βλέπανε τα μάτια μου τους επόμενους μήνες.


Θα μου επιτρέψετε λιγάκι να «αναστορώ τα παλαιά...»...


Οταν πριν από 15 χρόνια περίπου αγόρασα τον πρώτο μου υπολογιστή ανακαλύπτοντας το χόρο του chat, δύσκολα βρήκα αυτούς που ήθελα: τους δικούς μου, τους Ποντίους. Τότε με το America Online είχες την δυνατότητα να μιλήσεις με όλη την Αμερική και τον Καναδά. Βρήκα ένα πατριώτη τυχαία και λέγαμε τα δικά μας. Ο ένας έγινε δύο, και οι δυο γίνανε δέκα. Μετρημένοι στα δάχτυλα ήμασταν. Και η χαρα μας; απερίγραπτη. Βρίσκαμε κοινούς γνωστούς, μιλούσαμε στο τηλέφωνο, στέλναμε cd και κασσέττες ταχυδρομικά (τα mp3 δεν βγήκανε ακόμα!) χωρίς να γνωρίζουμε σε τι ταχύτητα εξελίσεται η τεχνολογία.

Κάποια στιγμή όταν αποφάσισα να φτιάξω μια δική μου σελίδα, ήτανε αυτονόητο πως θα είχε ποντακό θέμα. Η εμβέλεια της σελίδας ήταν τόσο μεγάλη μάλλον επειδή υπήρχανε κι άλλοι που ψάχνανε κι αυτοί την ποντιακή τους «ταυτότητα». Θυμάμαι την στιγμή που σε ένα μικρό κουτάκι chat μιλούσα με έλληνες από την Γερμανία. Ανακάλυψα πως όλοι ήταν ποντιακής καταγωγής. Ενιωθα πως άλλαζε η ζωή μου! Αραγε ο Alexander Graham Bell είχε την ίδια αίσθηση με την εφεύρεσή του;


Μετά από τον εορτασμό της χιλιετηρίδας ανακαλύψαμε το MSN Messenger και το Paltalk και το γραπτό chat πλέον είχε συνοδεία φωνής και εικόνας. Με το Paltalk κάναμε και μουχαπέτια online, Αμερική και Γερμανία, Ελλάδα και Αυστραλία, όλοι σε ένα κουτάκι. Τα αρχεία μας από μια στιγμή φέυγανε από Βοστώνη και φτάνανε Κολωνία, Θεσσαλονίκη, Μελβούρνη. Μοιάζει σαν μια ταινία φαντασμαγορική αλλά είχε γίνει καθημερινή πραγματικότητα. Και όσο για ταινίες επιστημονικής φαντασίας, το YouTube σήμερα φέρνει όλον τον κόσμο μπροστά στα μάτια μας σε χρόνο μηδέν.


Αναπολώντας στο παρελθόν λοιπόν φτάσαμε στο θέμα Facebook Πόντιοι. Είναι μόδα το Facebook; Είναι απαραίτητος διαδικτυακός τρόπος επικοινωνίας; Είναι μέθοδος διαφήμησης; Οι θετικές απαντήσεις σε αυτές τις απλές ερωτήσεις μας δίνουν να καταλάβουμε ότι εμείς που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα μπορούμε κάλιστα να επικοινωνήσουμε όχι μόνο με άλλους ερωτευμένους του είδους αλλά ακόμα και με τον αγαπημένο μας τραγουδιστή, λαογράφο, καθηγητή ή ηθοποιό. Με άλλα λόγια, ο καλλιτεχνικός κόσμος έγινε πιο προσιτός. Και φυσικά μιλάω για τον κόσμο τον ελληνικό και ειδικότερα τον ποντιακό χόρο.


Ετσι λοιπόν μπορώ να σας πω ότι από τους 526 σημερινούς μου φίλους οι 161 είναι, όσο γνωρίζω, πόντιοι καλλιτέχνες. Δηλαδη 30% περιπου. Από όλους τους φίλους, οι 25 μόνο δεν έχουν καμμία σχέση με τα ποντιακά, δηλαδή σχεδόν 5%. Αν κοιτάξουμε όλα τα group και fan club, 11 από τα 176 μου δεν έχουν ποντιακό περιεχόμενο (4%). Αρχίζω να πιστεύω πως είμαι πραγματικά ρατσιστής.


Τα club που έχουν τους πίο πολλούς member είναι ως εξής:

  1. Ηarry Klynn Official Facebook Group – 3,333 members
  2. Pontiaki Neolea – 2,706 members
  3. Ποντιακός Διαδικτυακός Σύλλογος Facebook «O Πόντος» - 2,524 members

Αν προσέξατε οι σελίδες για την Ποντιακή Γενοκτονία δεν είναι στα top 3. Αντίστοιχα υπάρχει μία σελίδα για την αναγνώρηση της Αρμενικής Γενοκτονίας με 27.647 members. Οι Αρμένιοι του κόσμου ξεπερνούν τον Ποντιακό Ελληνισμό σε πληθυσμό; Επίσης είναι 5 σελίδες που υποστηρίζουν πως δεν υπήρχε ποτέ γενοκτονία των Αρμενίων με συνολικά 105.288 members. Ας μην αισθανόμαστε άσχημα τελικά για το χαμηλό αριθμό συμμετοχής μας συγκρινωντας με τα Αρμενικά και αντιαρμενικα «φαν κλαπ».


Η αλήθεια είναι πως στο Facebook γνωρίζεις αξιόλογα πρόσωπα, λάτρεις την ποντιακής ιδέας, επώνυμους και ανώνυμους με τους οποίους εμείς που νοσταλγούμε τα πάτρια εδάφη βρίσκουμε κοινά ενδιαφέροντα και θέματα συζητήσεων. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας για ανθρώπους που ψάχνουν τον δικό τους τρόπο ζωής. Τον ποντιακό τρόπο ζωής. Είναι τουλάχιστον η προσωπική μου άποψη. Αραγε αν δεν φεύγανε από τον ιστορικό Πόντο οι παππούδες μας θα είχαμε την νοσταλγία να μιλήσουμε με τα ελληνικά αδέλφια μας στην μητέρα Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο;


Ζήτω ο Πόντος. Ζήτω το Facebook.

1 comment:

Anonymous said...

poli kalo afto to keimeno, grafis poli omorfa.....den einai tihaio poy eheis tosous filous telika!