18 April 2012

Δισκογραφία: Νίκος Δημητριάδης - «Τη ψης ιμ’ τοξαρέας»



από την σελίδα:
http://www.elliniko-fenomeno.gr/?p=11756

Η ποντιακή μουσική παράδοση ζωντανή στο cd του Νίκου Δημητριάδη

To e-Pontos.gr στην προσπάθεια του να υποστηρίξει κάθε δραστηριότητα γύρω από την προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού του Ποντιακού Ελληνισμού προσφέρει σε όλους τους αναγνώστες του 5 CD από τη μουσική δουλειά με τίτλο «Τη ψης ιμ’ τοξαρέας».

Λίγα λόγια  για το CD
Ένας από τους βασικούς σκοπούς του Συλλόγου είναι η διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στα πλαίσια αυτά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης αποφάσισε, όπως είναι γνωστό, να καταγράψει την ποντιακή μουσική παράδοση, αυτή που χρόνια τώρα υπηρετεί πιστά ο συγχωριανός μας λυράρης Νίκος Δημητριάδης. Σεμνός και αθόρυβος εργάτης της ποντιακής μουσικής, ο Νίκος κρατά ζωντανή με τη γλυκόλαλη λύρα του την παράδοσή μας επί εξήντα και πλέον χρόνια.

Έτσι, ο λυράρης του χωριού μας μπήκε σε στούντιο στη Θεσσαλονίκη για να ηχογραφήσει τον πρώτο του δίσκο, που κυκλοφόρησε με την επιμέλεια του Συλλόγου.

Σ’ αυτή τη μουσική περιπλάνηση είναι συνοδηγοί δέκα καταξιωμένοι καλλιτέχνες του ποντιακού τραγουδιού, τους οποίους και ο ίδιος συνόδευσε παλαιότερα με τη λύρα του σε διάφορες εκδηλώσεις.

Στο CD, που φέρει τον τίτλο «Τη ψης ιμ’ τοξαρέας», περιλαμβάνονται 19 παραδοσιακά ιστορικά τραγούδια του Πόντου, καθώς και τα …χωριανικά «Κρητικόν» και «Τη Κώτη (Αμερικάν’κον)».
Επίσης, συνοδεύεται από ένα 24σέλιδο ένθετο, όπου βρίσκει κανείς τα βιογραφικά του Νίκου Δημητριάδη και των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, φωτογραφίες από την ηχογράφηση, καθώς και τους στίχους όλων των τραγουδιών.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά:
- Τον Νίκο Δημητριάδη για τη συνεργασία του και την όλη του προσφορά μέχρι σήμερα.
- Τους καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμά μας και συμμετείχαν αφιλοκερδώς στο cd:
Στέργιο Ζημπιλιάδη,
Κώστα Ζώη,
Κώστα Καραπαναγιωτίδη,
Μιχάλη Κουρτίδη,
Βασίλη Μιχαηλίδη,
Αλέξη Παρχαρίδη,
Στάθη Πορφυρίδη,
Θεόφιλο Πουταχίδη,
Κλεάνθη Σιαμλίδη και
Βασίλη Τοπαλίδη.

Οι χρήσιμες παρατηρήσεις τους κατά το στάδιο της ηχογράφησης και γενικότερα η βοήθειά τους ήταν πολύτιμες για την ολοκλήρωση του δίσκου.
- Την οικογένεια του αείμνηστου Χρύσανθου Θεοδωρίδη για την ευγενική παραχώρηση των τραγουδιών του, καθώς επίσης και τον στιχουργό Χρήστο Αντωνιάδη.
- Τους χορηγούς
Μιχάλη Π. Συμεωνίδη,
Ιορδάνη Α. Ιωαννίδη,
Ισαάκ Π. Δημητριάδη,
Βασίλη Δ. Βαμβακίδη,
Αναστάσιο Ν. Δημητριάδη,
Κώστα Η. Δημητριάδη,
Ευστάθιο Β. Κατσίδη,
Ιωάννη Ε. Κατσίδη,
Γιώργο Η. Ντίνα,
Δημήτρη Γ. Σερεμετίδη,
Κύρο Βουλγαράκη,
Κώστα Ζιάκα και
τους αδελφούς Τσάντζου για την οικονομική στήριξη αυτής της προσπάθειας.
- Τους ηχολήπτες Γιάννη Μετεντζίδη και Μπάμπη Ιωακειμίδη για την υπομονή με την οποία εργάστηκαν.
- Τη γραφίστρια και φίλη του Συλλόγου Γιώτα Καραγιαννίδου για τη σχεδίαση του ένθετου που συνοδεύει το cd.

Το CD δεν προορίζεται για εμπορική χρήση και δεν θα διατεθεί προς πώληση μέσω των μουσικών καταστημάτων – δισκοπωλείων. Μπορείτε να το προμηθεύεστε κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Συλλόγου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ταχυδρομικής αποστολής με αντικαταβολή.
Τα όποια κέρδη από τις πωλήσεις του θα αποτελούν ενίσχυση του πολιτιστικού έργου του Συλλόγου.
Ελπίζουμε πως με την έκδοση αυτού του συλλεκτικού δίσκου αναβιώνουν καημοί, όνειρα και συναισθήματα που τόσο περίτεχνα εξέφρασε ο Νίκος με τον κεμεντζέ του.
«Είναι το καλύτερο δώρο στην καλλιτεχνική μου ζωή» δήλωσε ο ίδιος φανερά συγκινημένος στη «Φωνή» μετά το τέλος της ηχογράφησης, προσθέτοντας ότι «ικανοποιήθηκε ένας μεγάλος μου πόθος, να αφήσω κάτι στην οικογένειά μου, στους χωριανούς μου, στην κοινωνία, μετά από εξήντα χρόνια ενασχόλησής μου με τη λύρα».

No comments: